Kuntatalous

Kuntatalouden tausta Kritiikkiä kuntataloudesta Terveydenhuolto Kokemäki nousuun


Kritiikkiä kuntataloudesta

Kokemäen elinkeinoelämän kehittäminen on kauan ollut hoitamatta. Samoin kaavoitus on osin 1970-luvulta. Tästä kantaa viimekädessä vastuun kaupunginjohtaja.

Kokemäen talousvaikeuksien taustalla ei ole huono talouden hoito, kuten yleensä luullaan. Mikään kunta ei koskaan ole ollut itsenäinen, koska valtionapu on luotu tasoittamaan erilaisia kuntia.

Huono taloustilanne on muissakin kunnissa. Kuntia yhteen liittämällä ei taloustilanne suinkaan parane. Ennemminkin pitäisi selvittää itselleen, mistä kuntatalouden nykyinen kurimus johtuu.

Kun 30 vuotta sitten valmistuin opettajaksi, saivat kunnat menoistaan n. 70 % valtionosuutta. 1990-luvun laman seurauksen valtionapua leikattiin roimasti. Vuosi sitten sitä laskettiin 45,3 prosentista 41,9 prosenttiin.

1990-luvun lamatalouteen tuli kehysraamit eli säästötoimenpiteet = menojen leikkaukset ovat siirtäneet vallan valtuustolta virkamiehille.

Demokratia on 1990-luvun lamasta lähtien ollut pelkkää kurjuuden jakamista.Tämä sivu on päivitetty kunnallisvaalien edellä 2008.